033 2600 200

Laatste afscheid
Het met elkaar naar het laatste afscheid toe leven kost tijd. Daarom probeer ik rustmomenten te creëren tijdens chaotische dagen. Het is fijn als alle regeldingen zoals kist, vervoer, drukwerk, locatie en gastenlijst voor elkaar zijn voordat we met elkaar om tafel gaan. Dat geeft rust en ruimte om over de overleden dierbare te spreken. Nabestaanden kunnen zich dan volledig concentreren op het vertellen van verhalen, delen van anekdotes, uiten van boosheid en verdriet en … stil zijn.

Praten op hartsniveau
We spreken op ‘hartsniveau’, een diepere laag in de communicatie. Voor zowel de rouwverwerking als voor het vorm en houd geven van het laatste afscheid een gewenst niveau. Een mooi en betekenisvol afscheid, passend bij de opdracht. Religieus of niet. De opdrachtgever bepaalt.
Natuurlijk hoort het faciliteren van de uitvaart er bij. Maar een afscheid is juist ook een moment om als nabestaanden de relatie met elkaar te verdiepen en te ervaren dat je er niet alleen voorstaat. Het zijn momenten van ‘verbinding’. Dit vraagt tijd en werkt troostend, is mijn ervaring. Ieder zijn vak.

70% werk is organiseren
“Ongeveer 70% van het werk van een uitvaartbegeleider bestaat uit organiseren. Dat dit helemaal op orde moet zijn, staat buiten kijf.” schrijft Marjon Klaassen (verbonden aan Meander Uitvaartopleidingen, Zwolle) in haar recent verschenen boek ‘Licht op Uitvaart’.
Mijn conclusie: dan kan zo’n 5 uur [ 30% van 24 uur, gemiddeld aantal uren voor een uitvaart] worden ingezet voor begeleiding, vorm en inhoud geven aan het laatste afscheid.

De klant centraal
Door samen te werken bespaart de uitvaartbegeleider 5 uur en – nóg belangrijker – de nabestaanden krijgen van mij gemiddeld 22 uur aandacht, erkenning, begeleiding en een passende afscheidsplechtigheid. Nabestaanden zijn hier wat blij mee.

Manu Keirse
In het voorwoord van‘Licht op Uitvaart’ schrijft Manu Keirse:

“Sterven is niets anders dan verhuizen van de buitenwereld naar het hart van de mensen die van je houden. In die herinnering blijf je verder leven. Maar hoe maak je die reis? Waar vind je een ervaren verhuisbedrijf dat ervoor zorgt dat uitvaren niet wegvaren wordt?”       

Een betekenisvol afscheid vraagt tijd!

foto: Daisy Renders

Bel mij terug