033 2600 200

Samen met Hans Meijerink [Meijerink Uitvaartzorg – Amersfoort] en een aantal vrijwilligers verzorgen we de zogeheten ‘Eenzame uitvaarten’ in de gemeente Amersfoort. Hans legt zich toe op de organisatie van de uitvaart. Ik hou me bezig met het vorm en inhoud geven van een waardig afscheid. Voor ons en een aantal mensen is deze activiteit te beschouwen als vrijwilligerswerk.

De eenzame uitvaarten in Amersfoort. Mooi en dankbaar werk! Tijdens de opname van een filmpje door KRO-NCRV werd het me opnieuw duidelijk wat de uitvaartplechtigheid van Prins Claus voor impact in mijn eigen ontwikkeling heeft gehad. In deze plechtigheid stond een mens centraal en kreeg alle aandacht. Voor mij destijds een radicale ommekeer in de positie van God en mens tijdens dit soort plechtigheden. De liefde van Prins Claus sprak, ging in het rond, vulde de kerk en was ook voor tv-kijkers, zoals ik, voelbaar. Voor mij gebeurde hier God.

KRO-NCRV vond/vindt dat het thema van de ‘Eenzame uitvaarten’ een plaats moest krijgen in hun project.

“Project:  Jaarlijks overlijden tientallen eenzame mensen, waar niemand naar omkijkt. Als het aan Bram van der Zijden ligt, krijgen ook zij een waardig afscheid. Hij is uitvaartspreker van beroep en doet zijn werk belangeloos voor deze vergeten groep, omdat hij vindt dat iedereen recht heeft op een eerbiedige laatste gang. Hij verdiept zich in het leven van de overledene om een zo persoonlijk mogelijke bijdrage aan hun afscheid te kunnen leveren.
Van der Zijden werkt samen met uitvaartondernemer Hans Meijerink in Amersfoort. Samen zetten zij zich vrijwillig in, omdat zij vinden dat ieder mens een uniek wezen is, dat niet totaal ongezien van de aarde mag verdwijnen. Gemiddeld komen ze 1 tot 2 keer per maand in actie.”

Klik hier voor de filmopname

 

 

 

 

 

Bel mij terug