033 2600 200

‘De klant is koning’, ook in de uitvaartbranche, zo wordt er van alle kanten beweerd.
Er gaat echter geen week voorbij of in de media lezen en horen we hoe weerbarstig de praktijk is.
En natuurlijk vinden we met elkaar dat misstanden gelukkig uitwassen zijn. Of spreken we over het topje van de ijsberg?

Praktijk
Enkele jaren geleden begeleidde ik, ingehuurd door een regionaal werkende uitvaartonderneming, het afscheid van een mevrouw.  “Te zijner tijd, zo zei haar schoonzoon, moet je ook de begrafenis van mijn moeder begeleiden”.
Zijn moeder overlijdt en een uitvaartverzorger van een internationaal werkend verzekerings- en uitvaartzorgbedrijf regelde de uitvaart omdat zijn moeder daar verzekerd was. De zoon vroeg de uitvaartverzorger of hij ook samenwerkt met Bram van der Zijden, uitvaartspreker. De uitvaartverzorger antwoordde ontkennend en organiseerde de uitvaart.
Jammer, een gemiste kans. Ik had er wel bij willen zijn, daar ben ik duidelijk over. Maar meer nog omdat we met elkaar destijds een bijzonder afscheid – met een religieuze invulling – maakten waarop de familie met bijzondere gevoelens en prachtige herinneringen terug kijkt. De referenties logen er niet om. Ook deze familie had ik een liefdevol afscheid gegund, wie niet trouwens. Dat gun ik iedereen.

Nog een lange weg
Een dergelijk voorval bevestigt mij opnieuw hoe afhankelijk de positie van de klant in de uitvaartbranche is. Maar ook maakte deze uitvaartverzorger – hopelijk staat hij niet symbool voor vele anderen – [opnieuw] duidelijk dat het horen van de ‘vraag achter de vraag’ niet tot de professionele invulling van het vak van uitvaartverzorger schijnt te horen. Dan kun je een uitvaart wel goed organiseren, inhoudelijk bak je er niks van. Triest voor de familie. Zij zijn de dupe.
De klant is koning‘ blijkt de grootste leugen, ook bij deze internationaal werkende onderneming in de uitvaartbranche!

Oproep!
Opleidingen in Nederland blijf ruim aandacht besteden aan houding en gedrag van de uitvaartverzorger! Niet alleen in de basisopleidingen maar ook in het kader van de permanente educatie. Het blijft, helaas, broodnodig.
De klant heeft nog een lange weg te gaan voordat hij tot koning gekroond wordt.

Bel mij terug